Uvod u Video nadzor deo 2.

Postoji li mogućnost da pregledam preko mobilnog telefona snimke sa kamera?

Naravno. To je možda jedna od bitnijih stvari kod modernog video nadzora.
Većina sistema za video nadzor (IP, AHD, HD-CVI, HD-SDI, 4u1...) nudi mogućnost pregleda snimaka preko mobilne aplikacije. Aplikacija (zavisi od proizvođača) se preuzme preko App Stora i u samoj aplikaciji se podese parametri za povezivanje preko WiFi mreže sa DVR-om ili NVR uređajem. To bi značilo sledeće:

- Podesite na DVR-u P2P (Peer-to-Peer) parametre, kako biste omogućili pristup preko mobilnog telefona. (Ove parametre obično podešavaju instalateri, samo im tražite da Vam podese to)

- Neki uređaji nude opciju skeniranja QR koda (u samoj aplikaciji postoji opcija Scan QR code, kojom pristupate ovoj opciji), što olakšava ceo proces povezivanja sa DVR-om.

Naravno, sve ovo zahteva da imate Android ili iOS mobilni telefon. Ne mora da košta 500€..., ali je poželjno da bude ne stariji od godinu dana.

A održavanje?

Većina firmi koja se bavi prodajom i ugradnjom opreme za video nadzor, nudi u sklopu svojih usluga i održavanje ovih sistema.

U održavanje obično spadaju kontrola svih kamera, snimača i kablova kao i konektora. Njihova zamena ukoliko je to potrebno, kao i provera ispravnosti softvera na snimačima i njihova nadogradnja. Po potrebi, mogu se i zameniti kamere novijim modelima ili istim ukoliko je došlo do oštećenja postavljenih kamera, naravno, ukoliko su pod garancijom.

Garancija?

Po zakonu o zaštiti potrošača imate garanciju od 2 godine. To se naravno razlikuje od garancije koju nudi prodavac roba ili usluga. Takođe, garancije ne pokrivaju štetu prouzrokovanu nestručnim rukovanjem (kada "stručni" komšija uzme sam da postavi kamere...jer on zna.). Sve u svemu, poželjno je dobro se informisati o ovoj temi pre kupovine.

Pa dobro, to je valjda sve što treba da znam?

Na žalost, ne. Ovo je samo osnovna škola (Prvi i drugi razred da budem precizniji...) i dovoljno informacija da imate neku predstavu o sistemima video nadzora. Ukoliko Vam je ovo sve zanimljivo i deluje lako, verovatno treba da se zaposlite u ovoj industriji (nije loše, da Vam pravo kažem!).

Ovde možete pronaći dosta informacija i materijala za učenje i informisanje - kliknite ovde.

Ima tu još mnogo stvari i bilo bi mi potrebno još mnogo stranica da Vam objasnim sve sitnice, fore i fazone koje "život znače". Onda ostaje period za obradu svih ovih informacija, da porazmislite o svemu, da dođete do pitanja - "Da li meni uopšte treba taj video nadzor?" i na kraju da pogledate u novčanik, oduzmete se i saberete, kažete sebi da to nije strašno i upustite se u novi, zanimljivi svet video nadzora.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Lažni alarmi

VoIP telefonija - (Naj)bolje rešenje od analogije?

Tamna strana Video nadzora