Lažni alarmi



Sve što treba da znate o lažnim alarmima

Kao korisnik sistema dojave požara, vaša uloga je kritična u rešavanju problema lažnih alarma, koja je najčešći i najskuplji problem. Na primer, ukupan trošak lažnih alarma u Velikoj Britaniji iznosi
£1 milijardu godišnje.


Šta je Lažni Alarm?

· Lažni alarm je alarm koji je aktiviran bez stvarne potrebe.


Zašto su lažni alarmi problem?

· Lažni alarmi narušavaju efikasnost celokupnog sistema. Ukoliko se alarmi posmatraju kao nepouzdani izvori pretnje, potencijalno ih je moguće ignorisati.

· Lažni alarmi troše resurse policije, vatrogasaca i hitne pomoći, zadržavajući ih da intervenišu na lokacijama gde su zaista potrebni.

· Lažni alarmi povećavaju trošak bezbednosnim agencijama i korisnicima, zahtevajući dadatno angažovanje ljudstva.

· U pojedinim mestima i gradovima, aktiviranje lažnih alarma donosi kaznu (novčanu).

· Ukoliko je vaš alarmni sistem registrovan da je u prošlosti davao lažne alarme, nadležne službe mogu ignorisati sledeće pojavljivanje alarma (npr. u realnoj situaciji opasnosti).


Šta prouzrokuje lažne alarme?

· Članovi porodice ili prijatelji koji nisu adekvatno obučeni za korišćenje alarmnog sistema.

· Loše održavanje.

· Korisnici koji zaboravljaju alarmnu šifru.

· Čistačice, posluga, bebi siteri, itd.

· Loša instalacija sistema.

· Neopreznost.

Kako smanjiti (zaustaviti) lažne alarme?

· Postarajte se da svako ko ima ključ od prostorija pod alarmom (deca, zaposleni, komšije, kućepazitelji, ekipe za čišćenje, dostava, I slično) bude propisno obučen u korišćenju alarmnog Sistema (aktivacija I deaktivacija). Ovo uključuje osnove, kao i procedure koje treba ispratiti u slučaju alarma.

· Pročitajte korisničko uputstvo vašeg sistema. Uzmite vremena za edukaciju svih koji će koristiti sistem da se pravilno edukuju i poštuju procedure. Za kopije Teletek Electronics korisničkih uputstava na Engleskom, posetite njihov kompanijski web sajt: www.teletek-electronics.com .

· Ukoliko ste napustili objekat I zaboravili nešto, a podigli ste sistem, preporučuje se da deaktivirate sistem pre ponovnog ulaska. Često korisnici u ovim situacijama žure kako bi “pobedili sat alarma” – nakon aktivacije alarma posle par sekundi se isti oglašava (sirena, dojava, itd.) . Ukoliko mislite da ste slučajno aktivirali alarm, ili kontaktirajte alarm monitoring kompaniju da potvrdite grešku ili sačekajte da vas kompanija pozove.

· Ukoliko vaš alarmni sistem poseduje rezervnu bateriju u slučaju gubitka električne energije, proverite da li je ispravna i napunjena. Slaba voltaža u baterijama je drugi po redu uzročnik lažnih alarma. Većina alarmnih Sistema ima vizuelni indicator statusa baterije.

· Regularno proveravajte kontaktne svičeve/magnete na vratima i prozorima da nema oštećenja ili slabe pričvršćenosti. Pozovite ovlašćenog instalatera ukoliko je potreban servis.

· Ukoliko vaš sistem poseduje detektore loma stakla (Glass-break), proverite da li su podešeni adekvatno da ih jaki zvukovi poput groma ili spoljnih radova ne aktiviraju slučajno.

· Proverite sva vrata I prozore na kojima se nalaze detektori da li su čvrsto zatvoreni I da ne postoji mogućnost da ih otvori promaja ili jači spoljni vetar. Detektori pokreta bi trebalo da se okrenu od ventilacije, izvora toplote, kamina i prozora. Biljke I ostali objekti koji mogu simulirati kretanje ne smeju da budu postavljeni u vidokrugu detektora.

· Periodično je preporučljivo testiranje alarmnog sistema sa monitoring centrom koji nadgleda vaš sistem kako bi se proverila efikasnost i neometan rad sistema.

· Uvek se konsultujte sa monitoring kompanijom pre većeg renoviranja (uključuje promenu ventilacionog sistema, dugotrajnog farbanja-krečenja, zamene prozora I bilo kakvih promena položaja vrata, zidova ili prozora) koje može narušiti konfiguraciju postavljenog alarmnog sistema.


Šta se dešava ukoliko sistem uključi lažni alarm?

· Korisnici sa konstantnim lažnim alarmima mogu biti novčano kažnjeni za lažno uzbunjivanje u zavisnoti od grada-države.

· Takođe može doći do prekida ugovora o monitoringu. Može doći do naplate od strane javnih službi koje su izašle na teren (policija, vatrogasci, hitna pomoć).

(informacije pružene od strane firme Videomont)

Коментари

Популарни постови са овог блога

VoIP telefonija - (Naj)bolje rešenje od analogije?

Tamna strana Video nadzora