Video nadzor u Marketingu - budućnost Retail-a

Upotreba sistema video nadzora u marketingu je od ranije poznata stvar.

Bilo je potrebno nekoliko godina i par tehnoloških skokova da se sve uklopi u jednu smislenu i funkcionalnu celinu. Kako upotrebiti video nadzor za potrebe retail-a (prodaje)?

 

Pružanje veoma korisnih informacija prodaji i mrčandajzerima (od mila – Mrča), omogućava da se ceo jedan segment poslovanja prebaci na marketing. Kako?

 

Recimo da imate radnju sa igračkama ili butik obuće. Prodavnicu zdrave hrane. Nešto slično i da je veća od 100m2. Uz pomoć kamera za video nadzor možete analizirati ponašanje svojih mušterija (gde se najčešće zadržavaju, koliko dugo, interesne zone...), prikupljati statističke podatke i menjati raspored izložene robe u odnosu na njih.

O brojanju posetilaca neću ni da govorim. Ovo je već standardna praksa u svim većim objektima.

 

Navike kupaca u vašoj radnji takođe možete promeniti

Kada ste u vašoj omiljenoj prehrambenoj radnji, da li uvek idete istom putanjom?
Tačno i uvek znate gde se šta nalazi?

Ukoliko hoćete da određeni segment radnje (prodavnice) bude primećeniji, analizom kretanja kupaca kroz radnju možete napraviti "prirodni" putokaz (usmerenje) ka željenom segmentu. Podni stikeri su dobar primer marketinga (stikeri u obliku stopa koje sadrže Logo ili Brend), kao i viseće oznake gde se šta nalazi u marketu.

Ovo važi za lokalne kupce i lokalne radnje neko će reći. Ali šta je lokalna radnja? Neko ko prodaje robu samo komšijama??

 

Još jedan primer.

Prodavac se žali na slabu prodaju voća.
Analizom se dolazi do saznanja da većina kupaca u radnji ne dolazi do tog prodajnog dela zato što nije dovoljno eksponiran (nalazi se u ćošku, okružen drugim proizvodima koji skreću pažnju, nije adekvatno osvetljen, nema jasnog znaka-natpisa...).

Na sve ovo, ako se doda i analiza snimaka sa sigurnosnih kamera (Heat mape, Dwell Time, Item Lost...) može se doći do dragocenih informacija koje prodaja i mrče mogu da rabe do iznemoglosti.

 

Roba vam nije izložena smisleno?
Zašto se šlag u boci nalazi na rafu sa slatkišima umesto u rashladnoj vitrini sa mlečnim proizvodima?

 
Budućnost kupovine

U radnji nema zaposlenih.
Niti jednog.

Samo kamere i one prate sve:

  •           Ko je ušao i izašao
  •           Šta je kupio
  •           Koliko je vremena proveo u radnji
  •           Gomile analitičkih funkcija (rute kretanja, analiza ponašanja...)

Sve je automatizovano – uđete sa kolicima, očitate se preko telefona i možete početi da trpate u kolica. Sve što stavite u kolica, automatski se ubacuje na vaš račun. Na izlasku nema kasa. Samo izađete do kola, utovarite namirnice i vratite kolica ispred radnje. Iznos koji imate u kolicima vam piše na istim. Pare vam se skinu sa računa pri izlasku iz radnje, naravno.

A najlepša stvar, kada ste prvi put kročili u radnju, očitali ste svoju ličnu kartu i platnu karticu (registrovali ste se) i vaš profil je kreiran!

Svaki put kada obavite kupovinu, vaš profil je bogatiji sa informacijama: šta ste kupili, koju količinu, koliko često kupujete, koliko prosečno trošite, koju grupu robe najčešće kupujete, na koju grupu robe ste spremni periodično da potrošite više od proseka...

Je li neko rekao Amazon?

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Lažni alarmi

VoIP telefonija - (Naj)bolje rešenje od analogije?

Tamna strana Video nadzora