Šta je Alarm monitoring?


Alarm monitoring je nastao kao potreba da se ljudima pruži kompletna usluga zaštite objekata (stan, kuća, poslovni prostor...) pomoću konstantnog (24/7) nadzora Alarmnih sistema, sistema za Video nadzor kao i sistema protivpožarne zaštite uz minimalno angažovanje samih korisnika. Ovaj vid bezbednosti objedinjuje više sistema tehničke zaštite (video nadzor, protivpožarne sistemi, alarmni sistemi...) i time zaokružuje sve bezbednosne aspekte koji su neophodni kako bi se štićeni objekat zaštitio na pravi način.

Naziv alarm monitoring je ustvari nastao od skraćenice CMS (Central Monitoring Station) što predstavlja glavnu ili komandnu sobu iz koje se vrši praćenje sistema za nadzor. Taj nadzor može biti video ili alarmni nadzor. CMS sistemi su danas najviše zastupljeni u vidu softvera, pomoću koga se vrši nadzor sistema preko računara.

monitoring centar

Alarm monitoring centar

Ulaganje u bezbednost nikada nije bilo jeftinije.
Kao i mobilni operateri, sigurnosne agencije su počele da nude gotove pakete usluga (alarm monitoring, video monitoring, dojava na telefon...) sa kojima, uz pretplatu, dobijate sve što vam je potrebno (opremu, ugradnju, održavanje) za obezbeđivanje stana, kuće ili poslovnog prostora.

Alarm monitoring centar je napravljen iz potrebe da se centralizuju podaci sa sigurnosnih izvora (kamera za video nadzor, alarmnih sistema, itd.) i da se pravovremeno reaguje na alarmne situacije. Takođe, alarm monitoring centri pružaju i dodatne pogodnosti kao što su intervencije timova na terenu, redovno održavanje sistema, video verifikacija i drugi.

Šta tu korisnik treba da zna?

U suštini, ništa! Na korisniku je da prepusti stručnom kadru da vodi računa o svim segmentima alarm monitoringa. Uz potpisivanje ugovora (uglavnom na godišnjem ili dvogodišnjem nivou) i biranje paketa usluge, korisnik je još u obavezi da ukoliko se oglasi alarm a korisnik je prisutan (loše ukucana šifra, lažni alarm...), da se javi monitoring centru koji poziva korisnika da proveri status alarma. Primer: otključali ste vrata od stana, ušli i imate oko 30 sekundi da ukucate šifru. Niste uspeli na vreme da je ukucate i oglašava se alarm. Nakon 5 sekundi Vas poziva monitoring centar, proverava usmeno šifru koju ste dogovorili sa njima i gasi alarm. U slučajevima gde se niko ne javi, monitoring centar šalje interventni tim na lokaciju u roku od 5 minuta, proverava se stanje objekta i ukoliko je sve uredu, obaveštava se korisnik.

Za više informacija o ovoj temi potražite termine Monitoring centar ili Alarm monitoring i dodatno se informišite.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Lažni alarmi

VoIP telefonija - (Naj)bolje rešenje od analogije?