Uvod u Video nadzor deo.1

Kako postaviti video nadzor?


U današnje vreme, svi smo mi stručnjaci za razne stvari. Od zavrtanja sijalice i menjanja sijaličinog grla, do fudbalskih menadžera i „ma to ti je lako“ fraza, zaboravili smo da zapravo postoje škole za neke stvari (dobro, ne baš za zavrtanje sijalice…) koje se trebaju i završiti da bi postojala adekvatna podloga za naše tvrdnje.

Konkretno za video nadzor, ne postoji škola – obrazovna ustanova gde Vas uče da razlikujete DVR od NVR-a i BNC od VGA. To se uči usput, kroz opšte poznavanje tehnologija koje stoje iza TV, računara i mrežnih sistema. Takođe, sam rad sa sistemima video nadzora (koji vremenom postaje neminovan ako ste se odlučili za taj poziv) dovodi do sticanja preko potrebnog iskustva, koje Vam znači više nego User manual ili usmeno pripovedanje nekog tamo Pere iz XYZ firme, koji će Vam pritom dati 1.000 razloga da to - sami ne radite, jer će on to da uradi za Vas. Po povoljnoj ceni.

Dobro, odakle početi?


Prvo i osnovno je izbor tehnologije koju koristi video nadzor.
Postoji više tehnologija, ali mi ćemo nabrojati 3 najrasprostranjenije: AHD, HD-CVI i IP.

AHD i HD-CVI tehnologije su proverene i korišćene širom sveta i zasnivaju se na povezivanju preko Koaksijalnih kablova sa BNC konektorima – na monitor ili TV. Video materijal skladište na Hard disk koji se nalazi u DVR snimaču. Kvalitet snimaka zavisi od količine Megapiksela, kao i vrste senzora i objektiva. Moguć je pregled snimaka u realnom vremenu, kao i snimaka unazad do 30 dana u zavisnosti od kapaciteta Hard diska. Ukoliko postoji potreba, moguć je i nadzor preko mobilnog uređaja (mobilni telefoni, tableti).

IP tehnologija je poslednji „krik“ u svetu video nadzora. IP je skraćeno od Internet Protokol, što znači da je signal od ranijeg analognog sada Digitalni, samim tim i bolji, lepši, jači… IP kamere se povezuju na NVR snimače preko Ethernet kabla (mrežni kabl za internet), preko koga dobijaju i napajanje. Snimak je u visokim-megapikselnim rezolucijama, sa odličnim kvalitetom bez obzira na spoljašnje osvetljenje (npr. kamera je postavljena iza zgrade da nadgleda parking. Međutim na tom parkingu su mangupi razbili banderu i sad Mileva sa trećeg ne sme sama do kola jel se plaši mraka... Neke IP kamere koriste specijalno razvijene čipove koji su pravljeni da kompenzuju nedostatak osvetljenja i da uz pomoć pasivnog IR – Infra crvenog svetla i Senzorom slike koji ima osetljivost od 0.0008 Luksa daju Live sliku kao da je dan!).

OK, recimo da smo izabrali tehnologiju…šta dalje?


Sistem video nadzora se bira na osnovu potrebe i namene. Različita je kompozicija kamera u zavisnosti od samog objekta na koji se postavlja sistem video nadzora. 

Ukoliko imate objekat kao što je stambena zgrada i želite da pokrijete glavni ulaz, lift i parking, onda imate neku predstavu koliko kamera Vam treba. Za dobro pokrivanje ulaza treba 2-3 kamere (jedna koja pokriva ulaz u zgradu i interfon, druga koja pokriva poštanske sandučiće i hodnik i treća koja je postavljena da snima ulaz u lift i stepenice).

Za pokrivanje parkinga (u zavisnosti od položaja i udaljenosti od zgrade i same strukture i oblika parkinga) obično je dovoljna jedna kamera postavljena na samu zgradu, na određenoj visini kako bi se dobio kompletan pregled parkinga (ovde treba voditi računa da nema većih krošnji drveća koje bi zaklanjale parking).

A kako da znamo koju kameru da izaberemo?


E, to je već viša matematika…

Šalimo se, naravno. Ima 2 stvari o kojima treba voditi računa. Ugao pokrivenosti kamere i daljina prepoznavanja. Svaka kamera ima objektiv (osim onih koje nemaju, pa morate dodatno da ih kupite), koji po specifikacijama mogu biti Fiksni 2.8 - 3.6 - 4.0 - 6.0 - 8.0 - 12mm i Varifokalni 2.8 – 12mm, 3.5 – 8mm, 6.0 – 60mm, 5.0 – 100mm…

Svaki od navedenih objektiva ima i ugao pokrivenosti i daljinu prepoznavanja.

Znači, ako imate dugačak hodnik koji biste da pokrijete kamerom, treba Vam kamera sa 1/4" 6mm objektivom koji daje odličan snimak na daljini od 7.7m. Ili, da uzmete Varifokalnu kameru sa 2.8-12mm podesivim objektivom...

...nastaviće se.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Lažni alarmi

VoIP telefonija - (Naj)bolje rešenje od analogije?